Helicobacter, a wrzody

Choroba wrzodowa na tle bakteryjnym HP i  z powodu nadkwasoty najczęściej nasila się wiosną i jesienią.  Jest kilka teorii  rozwoju wrzodów i bakterii Helicobakter Pylori  w tym okresie. Na wiosnę  bakterie Helicobacter pylori stają się podwójnie aktywne w swoim życiu i rozmnażaniu. To może się wydać dziwne ale wszystko budzi się do życia na wiosnę i one również. Niekorzystne warunki  panujące w żołądku i dwunastnicy wyjątkowo im w tym czasie nie przeszkadzają. Pojawiające się ciepło i Słońce sprzyja zakładaniu już cienkich bluzek, koszulek , co doprowadza do infekcji i spadku odporności immunologicznej. Pojawiają się przeziębienia, katary, nawracające infekcje zatok i pęcherza moczowego. Można powiedzieć, ze uaktywniają się również inne bakterie , które miały swój okres utajony.

Każdy wrzód może uszkodzić naczynia krwionośne i w niezauważalny dla nas sposób może sączyć  się krew do wnętrza jamy brzusznej. Często doprowadza to do niedokrwistości  z powodu niedoboru żelaza i uczucia przewlekłego  zmęczenia.  Blizny, które  powstają po zagojeniu wrzodów,  utrudniają lub blokują przesuwanie się treści pokarmowej. Niebezpieczna dla życia człowieka  jest perforacja żołądka  czyli tzw . przedziurawienie ściany żołądka. Kwas solny znajdujący się w żołądku, niszczy śluzówkę i  kolejne warstwy ścianek i. Po przedostaniu się tej  kwaśnej zawartość  do jamy otrzewnej doprowadza do rozwoju bakterii i procesów gnilnych. Perforacja jelita  i żołądka wymaga natychmiastowej  interwencji chirurgicznej.

Objawy  występujące wrzodach żołądka:

  • ból pośrodku brzucha, poniżej mostka lub nad pępkiem,
  • uczucie pieczenia, palenia przełyku,
  • uczucie głodu, ssania,
  • mogą wystąpić mdłości,
  • zgaga,
  • odbijanie,
  • wymioty,
  • zawroty głowy,
  • czarny stolec – świadczy o krwawieniu ( nie zawsze!)

Kwas solny w żołądku a Helicobakter Pylori

Kwas solny, który wchodzi w skład soków żołądkowych, produkowany jest przez błonę śluzową pokrywającą  wnętrze żołądka. Nasuwa się pytanie jak bakteria HP może przeżyć tak kwaśne środowisko?

Helikobakter Pylori żyje na powierzchni błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Bakteria ta  jest wrażliwa, nie mniej jednak jest w stanie przetrwać środowisko kwaśne i dobrze sobie z tym radzi. Helicobakter  Pylori żyje w warunkach  bardzo małej dostępności tlenu na powierzchni błony śluzowej i można powiedzieć, że jest bakterią beztlenową. Działanie systematyczne tlenem – Oxy-Max (LINK)  lub wodą z Aquariona (LINK)  jest bardzo dobrą profilaktyką jej uaktywniania i wznów choroby wrzodowej.

Helicobakter Pylori dzięki swoim energetycznym witkom , przylega i penetruje warstwę śluzową żołądka. Niszczy i uszkadza nabłonek błony śluzowej, zmniejsza produkcją śluzu oraz wydzielanie kwasu solnego co utrudnia w ten sposób procesy trawienia. W pierwszej fazie choroby typowymi objawami mogą być wzdęcia i kłucie w prawym podżebrzu. Najczęściej nie jest to ból , lecz tylko dyskomfort i dziwne uczucie, że coś tam się dzieje.

Jaką funkcje pełni kwas żołądkowy?

Kwas żołądkowy jest niezbędny, ponieważ uczestniczy w procesie trawienia oraz pełni funkcję ochronną, tworzy kwaśne środowisko ponieważ jest :

  • niezbędne do trawienia  białka przez pepsynę,
  • niszczy bakterie, które wraz z pokarmem dostają się do żołądka, działa antyseptycznie, utrudnia rozwój bakterii i grzybów… UWAGA  -  dlatego bardzo ważne jest nie nadużywanie leków alkalizujących,
  • powoduje pęcznienie tkanki łącznej w mięsie, które zjemy,  poprawiając w ten sposób jego  trawienie,
  • pełni funkcję ochronną niektórych witamin, które łatwo tracą aktywność w środowisku alkalicznym,
  • ułatwianie wchłaniania żelaza i wapnia,
  • uczestniczy w regulacji otwierania i zamykania odźwiernika żołądka,
  • pomaga trawić tłuszcze.

Co się dzieje gdy kwasu solnego jest za dużo?

Kwas solny może  uszkadzać błonę śluzową żołądka , co w konsekwencji  prowadzi do powstawania wrzodów i meczącej najczęściej zgagi.

Przyczyny i predyspozycje do  powstawania wrzodów żołądka?

  • skłonność do wrzodów możemy odziedziczyć  po rodzicach,
  • częste zażywanie leków  przeciwbólowych, przeciwzapalnych, przeciwreumatycznych oraz  antybiotyków,
  • palenie papierosów,
  • picie większej ilości alkoholu,
  • grupa krwi O – skłonność,
  • nieodpowiednia dieta,
  • duże ilości słodyczy,
  • Helicobakter Pylorii,
  • nadpobudliwość nerwowa i stres – zwiększa się ilość produkowanego  kwasu solnego w żołądku,
  • cofanie się żółci do żołądka – osoby, które maja problem z trawieniem, żółć z dwunastnicy powraca do żołądka i uszkadza jego ścianki czyli śluzówkę wyścielającą,

Leave a Reply