Choroba wrzodowa na tle bakteryjnym HP i z powodu nadkwasoty najczęściej nasila się wiosną i jesienią. Jest kilka teorii rozwoju wrzodów i bakterii Helicobakter Pylori w tym okresie. Na wiosnę bakterie Helicobacter pylori stają się podwójnie aktywne w swoim życiu i rozmnażaniu. To może się wydać dziwne ale wszystko budzi się do życia na wiosnę i one również. Niekorzystne warunki panujące w żołądku i dwunastnicy wyjątkowo im w tym czasie nie przeszkadzają. Pojawiające się ciepło i Słońce sprzyja zakładaniu już cienkich bluzek, koszulek , co doprowadza do infekcji i spadku odporności immunologicznej. Pojawiają się przeziębienia, katary, nawracające infekcje zatok i pęcherza moczowego. Można powiedzieć, ze uaktywniają się również inne bakterie , które miały swój okres utajony.
Każdy wrzód może uszkodzić naczynia krwionośne i w niezauważalny dla nas sposób może sączyć się krew do wnętrza jamy brzusznej. Często doprowadza to do niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza i uczucia przewlekłego zmęczenia. Blizny, które powstają po zagojeniu wrzodów, utrudniają lub blokują przesuwanie się treści pokarmowej. Niebezpieczna dla życia człowieka jest perforacja żołądka czyli tzw . przedziurawienie ściany żołądka. Kwas solny znajdujący się w żołądku, niszczy śluzówkę i kolejne warstwy ścianek i. Po przedostaniu się tej kwaśnej zawartość do jamy otrzewnej doprowadza do rozwoju bakterii i procesów gnilnych. Perforacja jelita i żołądka wymaga natychmiastowej interwencji chirurgicznej.
Objawy występujące wrzodach żołądka:
- ból pośrodku brzucha, poniżej mostka lub nad pępkiem,
- uczucie pieczenia, palenia przełyku,
- uczucie głodu, ssania,
- mogą wystąpić mdłości,
- zgaga,
- odbijanie,
- wymioty,
- zawroty głowy,
- czarny stolec – świadczy o krwawieniu ( nie zawsze!)
Kwas solny w żołądku a Helicobakter Pylori
Kwas solny, który wchodzi w skład soków żołądkowych, produkowany jest przez błonę śluzową pokrywającą wnętrze żołądka. Nasuwa się pytanie jak bakteria HP może przeżyć tak kwaśne środowisko?
Helikobakter Pylori żyje na powierzchni błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Bakteria ta jest wrażliwa, nie mniej jednak jest w stanie przetrwać środowisko kwaśne i dobrze sobie z tym radzi. Helicobakter Pylori żyje w warunkach bardzo małej dostępności tlenu na powierzchni błony śluzowej i można powiedzieć, że jest bakterią beztlenową. Działanie systematyczne tlenem – Oxy-Max (LINK) lub wodą z Aquariona (LINK) jest bardzo dobrą profilaktyką jej uaktywniania i wznów choroby wrzodowej.
Helicobakter Pylori dzięki swoim energetycznym witkom , przylega i penetruje warstwę śluzową żołądka. Niszczy i uszkadza nabłonek błony śluzowej, zmniejsza produkcją śluzu oraz wydzielanie kwasu solnego co utrudnia w ten sposób procesy trawienia. W pierwszej fazie choroby typowymi objawami mogą być wzdęcia i kłucie w prawym podżebrzu. Najczęściej nie jest to ból , lecz tylko dyskomfort i dziwne uczucie, że coś tam się dzieje.
Jaką funkcje pełni kwas żołądkowy?
Kwas żołądkowy jest niezbędny, ponieważ uczestniczy w procesie trawienia oraz pełni funkcję ochronną, tworzy kwaśne środowisko ponieważ jest :
- niezbędne do trawienia białka przez pepsynę,
- niszczy bakterie, które wraz z pokarmem dostają się do żołądka, działa antyseptycznie, utrudnia rozwój bakterii i grzybów… UWAGA - dlatego bardzo ważne jest nie nadużywanie leków alkalizujących,
- powoduje pęcznienie tkanki łącznej w mięsie, które zjemy, poprawiając w ten sposób jego trawienie,
- pełni funkcję ochronną niektórych witamin, które łatwo tracą aktywność w środowisku alkalicznym,
- ułatwianie wchłaniania żelaza i wapnia,
- uczestniczy w regulacji otwierania i zamykania odźwiernika żołądka,
- pomaga trawić tłuszcze.
Co się dzieje gdy kwasu solnego jest za dużo?
Kwas solny może uszkadzać błonę śluzową żołądka , co w konsekwencji prowadzi do powstawania wrzodów i meczącej najczęściej zgagi.
Przyczyny i predyspozycje do powstawania wrzodów żołądka?
- skłonność do wrzodów możemy odziedziczyć po rodzicach,
- częste zażywanie leków przeciwbólowych, przeciwzapalnych, przeciwreumatycznych oraz antybiotyków,
- palenie papierosów,
- picie większej ilości alkoholu,
- grupa krwi O – skłonność,
- nieodpowiednia dieta,
- duże ilości słodyczy,
- Helicobakter Pylorii,
- nadpobudliwość nerwowa i stres – zwiększa się ilość produkowanego kwasu solnego w żołądku,
- cofanie się żółci do żołądka – osoby, które maja problem z trawieniem, żółć z dwunastnicy powraca do żołądka i uszkadza jego ścianki czyli śluzówkę wyścielającą,