Czym jest helicobacter?

Helicobacter pylori w skrócie Hp jest to  gram-ujemna bakteria zaliczana do pałeczek. WHO Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że zarażonych tą bakterią jest około 70% ludzi w krajach rozwijających się i około 30% w krajach rozwiniętych. Około  80 % Polaków jest nosicielami H.P. a choruje tylko ¼ osób z zakażonych. Helicobakter  pylori jest podłużną bakterią o długości zaledwie kilku mikronów. Jest zakończona kilkoma od 2 do 6 pojedynczych rzęsek zwanych witkami. Zwykle ta ruchliwa bakteria „wije się jak wąż” w treści pokarmowej i niszczy wnętrze żołądka.

Zachorowalność, jak można się zarazić?
Mężczyźni chorują trzy razy częściej niż kobiety.  Dzieci mają często okres utajony do około 10 roku życia. Organizm dziecka potrafi poradzić sobie z tą bakterią i dlatego też jest bardzo małe jej wykrywanie w tym okresie. Dziecko najczęściej zaraża się od matki, poprzez karmienie z tej samej łyżeczki czy widelca lub picie z tej samej butelki. Zarazić można się również przez oralne stosunki płciowe  i pocałunek, chociaż niektóre publikacje mówią, ze przy pocałunku są  zbyt małe ilości śliny i  jest to mało prawdopodobne, chociaż  ryzyko jednak istnieje. Twoja odporność jest kluczem i od niej zależy czy bakteria H.P. uaktywni się w przewodzie pokarmowym.

hpylori

Powikłania i choroby z tym związane.

Obecność  Helicobakter Pylori zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń i dolegliwości jak:

  • zapalenie żołądka typu B – nieleczone prowadzi to  do powstania nowotworu,
  • wrzody żołądka 80 % osób zarażonych HP,
  • wrzody dwunastnicy 90%  osób zarażonych HP,
  • zmiany w śluzówce żołądka, nadżerki, zaczerwienienia,
  • dyskomfort trawienny,
  • wzdęcia,
  • bóle.

 

Leave a Reply