Helicobacter pylori w skrócie Hp jest to gram-ujemna bakteria zaliczana do pałeczek. WHO Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że zarażonych tą bakterią jest około 70% ludzi w krajach rozwijających się i około 30% w krajach rozwiniętych. Około 80 % Polaków jest nosicielami H.P. a choruje tylko ¼ osób z zakażonych. Helicobakter pylori jest podłużną bakterią o długości zaledwie kilku mikronów. Jest zakończona kilkoma od 2 do 6 pojedynczych rzęsek zwanych witkami. Zwykle ta ruchliwa bakteria „wije się jak wąż” w treści pokarmowej i niszczy wnętrze żołądka.
Zachorowalność, jak można się zarazić?
Mężczyźni chorują trzy razy częściej niż kobiety. Dzieci mają często okres utajony do około 10 roku życia. Organizm dziecka potrafi poradzić sobie z tą bakterią i dlatego też jest bardzo małe jej wykrywanie w tym okresie. Dziecko najczęściej zaraża się od matki, poprzez karmienie z tej samej łyżeczki czy widelca lub picie z tej samej butelki. Zarazić można się również przez oralne stosunki płciowe i pocałunek, chociaż niektóre publikacje mówią, ze przy pocałunku są zbyt małe ilości śliny i jest to mało prawdopodobne, chociaż ryzyko jednak istnieje. Twoja odporność jest kluczem i od niej zależy czy bakteria H.P. uaktywni się w przewodzie pokarmowym.
Powikłania i choroby z tym związane.
Obecność Helicobakter Pylori zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń i dolegliwości jak:
- zapalenie żołądka typu B – nieleczone prowadzi to do powstania nowotworu,
- wrzody żołądka 80 % osób zarażonych HP,
- wrzody dwunastnicy 90% osób zarażonych HP,
- zmiany w śluzówce żołądka, nadżerki, zaczerwienienia,
- dyskomfort trawienny,
- wzdęcia,
- bóle.